Lokale gründere satser på dyrehelse

7sterkeAktuelt

Locavore skal forbedre dyrehelse og produksjon hos drøvtyggere gjennom handel og distribusjon av nyskapende produkter. Hovedproduktet Maxammon testes i disse dager ut i ett husdyrforsøk ved landbruksuniversitetet på Ås.

– Kort fortalt forhandler Locavore produkter som gir bedre dyrehelse og forbedrer lønnsomheten hos bønder som har husdyr. Hovedproduktet er Maxammon, som omdanner urea til ammoniakk i fôret. Drøvtyggere klarer å utnytte ammoniumet til å bygge protein. Samtidig øker PH-verdien til nærmere 9 og blir alkalisk. Alkaliteten er en unik egenskap hos maxammonkorn, og balanserer vom-miljøet. Da unngår dyrene sur vom, noe som er en utbredt lidelse i Norge, forklarer Erlend Røhnebæk i Locavore.

Virksomheten har hentet navnet fra den internasjonale bevegelsen som vokser fram rundt kortreist mat. Røhnebæk har i mange år drevet gården Gjølstad på Brandval og har selv benyttet produktene med stort hell.

– Ideen kom etter en studietur til Storbritannia, der de har samme utfordringer som oss med fukt og klima. Jeg tok selv i bruk Maxammon og så at dette var noe andre også kunne ha nytte av, forteller han.

Locavore har etter hvert fått mange referanser i Norge og Sverige, og resultatene er oppsiktsvekkende i et marked med stort potensial.

– Maxammon bidrar til at kvaliteten på norsk korn heves betydelig, og reduserer behovet for importerte råvarer som soya betydelig. Vi tror dette kommer til å revolusjonere fôring av melkekyr og kjøttfe. Kraftfôrmarkedet til drøvtyggere i Norge er på 960 000 tonn årlig. Vi har en ambisjon om å ha 10 prosent av dette innen fem år.

Med en fersk idé i lommen gikk gründerne Per Brenne og Erlend Røhnebæk til 7sterke AS.

– Vi følte at dette kunne bli stort og trengte noen med industriell erfaring for å spørre om råd. 7sterke AS hjalp oss med å teste ut ideen og utvikle en forretningsmodell for å se om vi kunne tjene penger på dette. Vi føler vi har fått en nyttig gjennomgang av både juridiske, økonomiske og markedsmessige spørsmål.

Et viktig spørsmål er oppbygging av et distribusjonsnett i Norge og Sverige.

– Vi har en dialog med Strand Unikorn, som er en strategisk partner. I dag produserer jeg ferdig Maxammon-behandlet korn på Gjølstad gård, og vi trenger å få opp volumet og knytte til oss flere produksjonsbedrifter.

Med planene klare, en avtale med den skotske produsenten og status som inkubasjonsbedrift hos 7sterke er Locavore i ferd med å ta steget videre.

– Vi er i gang med dyreforsøk ved Universitetet på Ås for å prøve hvordan melkekyr responderer på Maxammon-behandlet korn kontra vanlig korn. Vi er i dialog med Tine om å benytte deres kompetanse. Samtidig søker vi etter flere medarbeidere, forklarer Røhnebæk.

Du kan lese mer om Locavore her

Erlend Røhnebæk