Industribedriftene i Värmland og Kongsvingerregionen står overfor utfordringer når det gjelder å sikre riktig kompetanse for fremtiden. Som en del av prosjektet Grønn industrivekst har IUC Stål & Verkstad og 7sterke tatt viktige skritt for å kartlegge og forstå behovene industrien har, både i dag og fremover. Med intervjuer, workshops og nye innsikter har vi nå et tydeligere bilde av hvilke ferdigheter og strategier som kreves for å møte fremtidens krav.

Hva vi har gjort – et dypdykk i industriens virkelighet

Gjennom åtte intervjuer med ingeniører fra både Sverige og Norge har vi fanget opp tanker og erfaringer fra personer med variert bakgrunn – fra nyutdannede til de med 40 års erfaring. Intervjuene ga oss innsikt i hvilke tekniske og myke ferdigheter som er mest etterspurt, hvordan bedriftene arbeider med livslang læring og hvilke utfordringer de står overfor.

Vi har også gjennomført en workshop der representanter fra seks bedrifter deltok. Her ble det diskutert hvordan kunnskapsdeling skjer internt, og hvordan kompetanseutvikling kan styrkes for å nå lenger enn den samlede kunnskapen som allerede finnes i organisasjonene.

Resultatene – nøkler til fremtidens kompetansebehov

Det er tydelig at både tekniske og myke ferdigheter spiller en avgjørende rolle:

  • Tekniske ferdigheter: Klassiske ingeniørkunnskaper er fortsatt viktige, men disse må kompletteres med kompetanse innen AI, dataanalyse og programmering. Evnen til å ta datadrevne beslutninger blir en stadig mer kritisk del av ingeniørrollen.
  • Myke ferdigheter: Kommunikasjon, nettverksbygging og lederskap er avgjørende. Å kunne forklare komplekse problemer, motivere team og støtte læring i organisasjonen er like viktig som teknisk ekspertise.
  • Livslang læring: Kollegaer er den viktigste kilden til kunnskap, spesielt ved samarbeid på tvers av avdelinger. Internett, spesielt YouTube, brukes også flittig både for læring og inspirasjon. Bedrifter tilbyr ofte opplæring, men tiden og ressursene til dette kan være begrensede.

En viktig innsikt er at mange bedrifter har en utfordring med å håndtere det at medarbeidere pensjoneres, og sikre at verdifull kompetanse ikke går tapt.

Neste steg – fra innsikt til handling

Nå går vi videre med å presentere resultatene for akademiene på begge sider av grensen. Målet er å skape fleksible og langsiktige muligheter for kompetanseutvikling som styrker industrien i begge regionene.

Gjennom dette arbeidet bygger vi et solid grunnlag for fremtidens ingeniørkunnskap – og baner vei for en grønn og bærekraftig industrivekst i Värmland og Innlandet.


Projektet Grønn Industrivekst er finansiert av Interreg Sverige – Norge, Region Värmland og Innlandet fylkeskommune. Gjennom et grenseoverskridende samarbeid mellom IUC Stål & Verkstad i Värmland og 7sterke i Innlandet, arbeider vi for å kartlegge fremtidens kompetansebehov.