7sterkes Industriforum 2024, som ble avholdt 21. november på Sentrum Videregående Skole, ble en dag fylt med innsiktsfulle foredrag og diskusjoner om viktige temaer for industrien og næringslivet generelt.
Rundt 180 mennesker var samlet for kompetanseheving, inspirasjon og mingling på Sentrum videregående skole på dagen, og knappe 80 ble med for å fortsette de gode samtalene på Industripub på 5. etage etter forumets slutt.
Lokale forventninger er dempede
Etter innlegg fra styreleder i 7sterke, Frode Ek Skarnes og hovedsamarbeidspartner Per Nygaard i Sparebank1 Østlandet, startet sjeføkonom Bjørn-Erik Orskaug fra Sparebank 1 forumet med tematikk rundt det økonomiske fremtidsbildet. Hvor står vi nå og hva kan vi forvente fremover.
– Lokale forventninger er dempede, og det som bekymrer regionens bedrifter aller mest er økte personalutgifter, økte priser fra leverandører og tilgang på kvalifisert arbeidskraft kunne han fortelle de frammøtte. Han sa også at et nytt rentenivå på ≈ 3,5 % kanskje er den nye normalen.
Hvordan KI kan brukes i praksis
Det er mye prat om AI/KI om dagen, og mye dreier seg om språkmodeller som Chat GPT. AI-coach Astrid Sjögren ga oss et innblikk i hvordan vi kan dette videre og pratet om hva KI kan brukes til i praksis. Hun var også innom hvordan flere bedrifter har endret forretningsmodeller som resultat av dette. Hun pekte på hvor KI kan være nyttig, bl.a. automatisere det som er kjedelig, kostnadsoptimere, forbedre resultat og kvalitet, forbedre kundeopplevelser, nye produkter og tjenester, nye forretningsmodeller.
Vi må slutte å prate om bærekraft
-Vi må slutte å prate om bærekraft, sa Petter Gulli, en av initiativtakerne bak Grønnvaskingsplakaten, og leder for 12Years. Unge talenter velger bort arbeidsplasser som ikke tar samfunnsansvar. Etablerte virksomheter utfordres av start-ups med bærekraft og samfunnsansvar i kjernen. Skal du lykkes, må bærekraft og samfunnsansvar integreres i forretningsmodell og merkevarestrategi. Først da kan du skape økt verdi både for virksomheten og samfunnet. Gulli viste til flere gode tiltak som er gjennomført på landsbasis, i tillegg til forbilledlige eksempler fra vår egen region.
En ny vri på årets Industriforum var paneldebatten rundt hvordan vi kan bygge et sterkt og fremtidsrettet arbeidsmarked i regionen. I panelet var representanter fra de som har vært i arbeidslivet en stund, den yngre generasjonen, utdanning og de som jobber med å få flere fra utenforskapet inn i arbeidslivet.
Bedre enn vårt rykte, men fortsatt klimasinker
Innlegget «Verden på vippepunktet» med professor Dag O. Hessen ga både nye og kjente innblikk i hva vi står overfor og hvor vi ligger an. Ifølge ham er vi bedre enn vårt rykte, men fortsatt klimasinker.
Kirsti Strømstad, prosjektleder i Klosser Innovasjon ga oss en oversikt over hvordan det felles arbeidet med energistrategi for Kongsvingerregionen ligger an, og hvorfor det er så viktig for regionen å ha et felles kunnskapsgrunnlag når kraftsituasjonen diskuteres.
Kongsvingerbanens rolle i et nordisk logistikksamarbeid og i perspektivet beredskap
Sven Marius Utklev Gjeruldsen fra Bane NOR belyste i hvilken sentral rolle Kongsvingerbanen spiller i et nordisk logistikksamarbeid og i perspektivet beredskap. Regionen vår ligger strategisk til, og vil være en viktig brikke fremover.
– Bane NOR er allerede i gang med å forsterke Kongsvingerbanens infrastruktur for å takle lengre godstog, noe som styrker både forsyningssikkerheten til Nord-Norge, og Nordisk sivil og militær logistikkberedskap, fortalte Gjeruldsen. Med nye og/eller forlengede kryssingsspor vil man kunne kjøre flere tog, lengre tog, og man vil ha en mer robust infrastruktur, avsluttet han.
Hvordan kan bedriften bli en nabolagsaktør?
Maria Årthun fra Sweco Architects avsluttet en lang og interessant dag, med sitt innlegg rundt hvordan bedriften kan bli en nabolagsaktør. Ifølge Maria er konkrete kvaliteter knyttet til et bestemte sted med en tydelig identitet, som appellerer til den enkeltes behov og interesser, avgjørende for NÅR, HVOR og HVORFOR vi flytter til et sted. Det er også viktig at bedriftene poengterer at ved å flytte til akkurat vår region, får du ikke bare en jobb – du blir en del av et lokalsamfunn!
– Det vi alle ønsker til syvende og sist er å leve gode, trygge, rettferdige, innholdsrike og meningsfylte liv, understreket Maria.
TUSEN TAKK for deltakelsen på årets Industriforum til både foredragsholdere og deltakere!
Last ned foredragene her:
Økonomisk fremtidsbilde: Hvor står vi nå – hva kan vi forvente fremover
AI bortom hypen – hur din organisation kan dra nytta av AI
Brutale fakta og fantastiske muligheter
Kraftutfordringen – et samarbeidsprosjekt
Kongsvingerbanen – en sentral brikke i et nordisk logistikksamarbeid
Nabolagskontoret – bedriften som nabolagsaktør